Crònica oficial de la Paella del mateix nom.

El fetge de bou compleix 25 anys

La Serenissima

La Serenissima
Diputació General del Fetge de Bou

In Memoriam: Forges

In Memoriam: Forges

In Memoriam: Pau Donés

In Memoriam: Pau Donés

Samarreta commemorativa

Samarreta commemorativa

El Teatro Chino

El Teatro Chino

diumenge, 27 de març del 2016

Publicat per La Comissió en , , | diumenge, de març 27, 2016 No hi ha comentaris
El divendres 26 de febrer de 2016 es completava el primer Quinquenni Cult amb la celebració, en Ca Pepico, de la cinquena edició de la paella de fetge de bou que amb caràcter lúdic, però també amb una altruista vocació divulgativa, ha permés a un bon nombre de comensals tastar  per primera vegada, previ l'aval preceptiu, la genuïna paella de l’Horta Nord.

Convocatòria 2016 i aspecte del menjador en Ca Pepico
A hores d'ara, cal reconèixer que l'edició culta s'ha fet un lloc en el calendari gastronòmic dels qui ens estimem la paella de fetge de bou. I és que, fent honor al lema que proclama: “A la taula i al vi, al primer crit”, Ca Pepico ha sabut conjuminar menjar i beure per oferir una experiència singular al bell mig de l'horta.

D'altra banda, el crit llatí “Nihil melius bovis iecore” (res millor que el fetge de bou), que figura en l'escut de la confraria de comensals de la paella de fetge de bou, és validat any rere any al barri de Roca, en Meliana, quan es comprova l'admiració i l'impacte que l'aparició de la paella causa entre els nouvinguts i els menys habituats a les vísceres.

Diversos assistents amb Pepe Ferrer durant el dinar
Explica el sociòleg polonès Zygmunt Bauman que la capacitat de consum pot estendre's molt més enllà dels límits imposats per les necessitats naturals o adquirides, o per la durada mateixa dels objectes del desig. Per la mateixa raó, pensem que els nouvinguts que assistiren a la cinquena edició culta de la paella de fetge de bou no només esperaven apaivagar la gana (i la set), sinó que comparegueren “al primer crit” per a viure una experiència que estava disponible, i de la qual fins i tot ignoraven la seua existència.


L'entusiasme provocat per la sensació nova i sense precedents constitueix, segons Bauman, la part substancial en el procés del consum. Per això, en exposar al consumidor (comensal) a noves temptacions en cada convocatòria, mantenint-lo en un estat d'ebullició contínua i de permanent excitació, l'edició culta de la paella de fetge de bou de Ca Pepico ha aconseguit captar l'atenció i seduir-nos a molts. "Creu vosté haver-ho vist ja tot? Doncs no ha vist res encara!".

A més a més de la cerveseta fresqueta oferida només arribar, l'aperitiu de pa amb tomata, all i oli i oli verge iniciava l'àpat, que incorporava com a novetat pernil ibèric. Després dos plats ja clàssics: mandonguilles d'abadejo (excel·lents) i calamar saltejat, tendre i gustós. Però mentre el menjar era disposat de manera eficaç i eficient per un servici acurat i professional, la saviesa enològica de Pepe Ferrer es desbordava fins enlluernar a la majoria de comensals amb una seqüència de tasts que mai abans havíem vist en una degustació de la paella de fetge de bou.

Ynocente. Fino. Valdespino

El celler Valdespino és fidel a un estil clàssic, amb escasses concessions modernes. Des de finals del segle passat, pertany al Grup Estévez (també posseïdor del celler Real Tesoro), el qual ha sabut mantenir l'estil tradicionalista del Celler, però amb una gestió més moderna dels recursos existents i una major informatització dels processos de criança. La tecnologia al servei de la tradició.

Es tracta d'un fino que presenta en la seua elaboració les dues claus del producte de Jerez. D'una banda, el raïm emprat, la palomino, procedeix d'un únic llogaret, el Pago Macharnudo, que presenta unes condicions (qualitat del sòl, orientació i microclima) per sobre de la resta de terrenys de Jerez. D'altra banda, el sistema d'elaboració de criaderas i solera segueix una tradició de ja dos-cents anys, amb fermentació en botes de roure de 500 litres de capacitat.

A la vista es presenta amb un viu groc daurat, amb una intensitat més marcada que en altres finos. Quant a l'olfacte, diuen les notes de tast que hi pots trobar fragàncies punxants sobre un fons d'olives, herba recentment tallada i fruita seca. En boca és molt elegant, equilibrat, ple, intens i profund. Amb una saborosa sensació terciària salina.

Andreas i Bàrbara
A.J. Adam 2014. Riesling

Andreas Adam i la seua germana Barbara varen reactivar de la finca familiar en 2000, després que els seus avis hagueren deixat de produir vi l’any 1983.. Tot seguit van cridar l'atenció de la premsa internacional i dels aficionats al vi a partir dels productes de la vinya Dhroner Hofberg, que havia caigut en l'oblit.

La vinya a partir de la qual s'ha elaborat el vi de 2014 està situada en un fort pendent orientat cap a l'est, en la riba oest del Mosela i es troba en un terreny pedregós en lloc de pissarra gris.

Es tracta d'un vi sec ple de caràcter i presència, elegant, fresc i amb intensitat aromàtica.

Benjamin Leroux
Benjamin Leroux 2011. Bourgogne.

Malgrat el seu nom, aquest vi és que no està acollit a la denominació d'origen Bourgogne (Appellations d’Origine Contrôlée), i potser això explica la seua qualitat, ja que inclou raïm de Santenay 1er cru La Comme, Santenay, Beaune i Sant-Romain.

Després d’una etapa coma gerent en el celler Domaine des Epeneaux, Benjamin Leroux ha apostat per un projecte personal on prioritza la puresa de la fruita amb una subtil influència del roure.

A l’olfacte resulta terrós i presenta sabors impressionantment rics i voluminosos que posseeixen un toc de mineralitat al final, vibrant i persistent. Excel·lent.

El dinar continuava amb el fetge de bou fregit amb alls, plat on el pa esdevenia indefugible. I més encara si els vins continuaven impactant de manera implacable.

Expresión Románica 2011. Ponte da Boga. Ribeira Sacra

El celler Adega Ponte da Boga a proa del riu Sil i el seu impressionant Canó, aposta per raïms autòctons combinant la saviesa tradicional amb els mètodes més avantguardistes d'elaboració.

Elaborat amb un 78%  de Mencia, un 13% de Merenzao, un 8% de Sousón i un 1% de Brancellao, amb criança en barriques de roure francés (38%) i en dipòsit d'acer (62%) durant 9 mesos.

A la vista el vi presenta un color roig intens a cirera picota. Quant a l’olfacte la nota de tast assenyala intensitat, frescor i elegància amb notes a gerd, grosella, violeta, espígol, llorer, menta i pebre verd. És saborós en boca, oferix una sensació de gran equilibri i de frescor, destacant un tacte llaminer, sense aspror ni pesadesa.

La Paella de fetge de bou de 2016
Domaine Danjou-Banessy 2013. Les Myrs.

Benoît Danjou és un enòleg apassionat que amb el seu germà Sébastien ha pres l’heretat del seu avi a Rivesaltes, en la regió de Llenguadoc-Roselló, a partir de vinyes velles. Treballades de manera molt natural i sense alterar el subsòl.

Es tracta d'un vi elaborat amb Carinyena sobre sòl de pissarra negra i que passa sobre uns 15 mesos de criança en tines de fusta usada. Acollit a la denominació Côtes du Roussillon Villages.

A Verema, Paco Higón diu que és un vi intens, amb volum, amb notes de fruita negra del bosc madura sobre matisos vegetals. Fresc i ben definit. En boca és un vi que ataca intens, amb un taní molt fi i ben integrat, molt bons amargs, llarg, fresc -amb molt bona acidesa- i una textura lleugerament terrosa.

Domaine Charvin 2013. Côtes du Rône

El Cotes du Rhone de Charvin s'elabora fonamentalment amb Garnatxa a la qual s'afigen quantitats menors de Syrah, Mourvedre, Carinyena i Bourboulenc. La vinificació es fa amb raspa i en dipòsits de ciment.

En Verema diuen que l'olfacte és de fruita roja i negra, flors silvestres, timó, carn, brasa de barbacoa, sang, notes metàl·liques i minerals. Quant al sabor, el pas és vertical i al mateix temps sedós, mostra una gran acidesa i un alcohol (elevat) integrat i que no carrega.

I la paella de fetge de bou, acompanyada d'una gran expectació, i servida àgilment tant en els primers plats com en les repeticions dels comensals amb més capacitat digestiva.

No gosarem pontificar sobre la paella de fetge de bou de Ca Pepico en la cinquena edició culta. 18 comensals gaudirem menjant i bevent. Arròs ben cuit i brou equilibrat, amb proporció adient de vísceres i sense caure en l'excés de greix que l'endívia, acuradament present al plat, minimitzava. Estava molt bona!!

Per a les postres, lleugeres i molt encertades, la proposta de Pepe Ferrer va ser Moscato d´Asti 2015. Alice Bel Colle.

Cantina Alice Bel Colle és un celler situat en Alto  Monferrato, una zona que destaca per l'elaboració de vins aromàtics i en concret pels seus espumosos Brachetto d´Acqui i Moscato d´Asti.

És un vi complex i amb intenses aromes pròpies de la varietat Moscatell, pera i flors blanques. Amb bombolla refrescant, té un sabor dolç sense pesadesa, molt ben integrat. És dolç i de baixa graduació (5º).

L'àpat va concloure amb cafè i perol, amb les corresponents mostres de germanor adients a la celebració d'una cinquena edició que haurà de tenir continuïtat amb el Sexeni de Meliana, el proper 2017.

Per a escorcollaires

Xarxes socials